DOŽIVETJA VRTCA DOMANJŠEVCI

Bili smo v Murski Soboti

Bili smo v Murski Soboti

V torek, 10.2. smo se otroci in vzgojiteljice iz obeh vrtcev pri DOŠ Prosenjakovci, odpravili na pot, katera nas je peljala v Mursko Soboto. Peljali smo se z gasilskim kombijem, katerega je vozil g. Mirko Jakoša. Med vožnjo smo opazovali okolico, ki nam je bila zanimiva in nekoliko drugačna, saj smo tokrat vse to spremljali iz gasilskega kombija. Cilj našega potovanja je bil določen in pripravljen vnaprej.
Najprej smo obiskali zobozdravnico, kjer nas je prijazno sprejela medicinska sestra, ga.Maja, na oddelku zobozdravstvene ordinacije za otroke in mladino. Otroke je seznanila s pomembnostjo ohranjanja čistih in zdravih zob. Razkazala nam je zobozdravstveno ordinacijo ter nam povedala nekaj o poklicu zobozdravnika in medicinske sestre. Otroci so jo radovedno poslušali in si pozorno ogledovali pripomočke, ki jim jih je pokazala, otrokom odgovarjala na razna vprašanja, ki so se jim porajala tekom Zobna asistentka Maja nam je zaupala, da jo po telefonu pogosto kličejo prestrašeni starši, da nikakor ne morejo prepričati otroka, naj pri zobozdravniku odpre usta. Svojemu otroku bi radi pregled predstavili na čim bolj prijazen način, bojijo se namreč, da mu bo zobozdravnik na silo odprl usta in preveril, kakšne zobe ima. Tudi taka je ponekod praksa, toda zobna asistentka Maja svetuje nekaj bolj učinkovitega. Razodela nam je, kako ona ordinacijo spremeni v vesoljsko postajo. Pa preberite:
Zobozdravniški stol se je kar naenkrat spremenil v bolj privlačnega za malčkove oči, postal »vesoljska raketa«. Tako se je otrok opogumil in usedel nanj, se izgovorile magične besede: ”3, 2, 1 in so že vzleteli!” Nekaj minut se premika stol gor in dol, da se je otrok zabaval kot pri pravem poletu, nato pa ga spusti v ležeči položaj, da lahko nad sabo opazuje pisan svet zvezd.” Otrok se pri tem sprosti in popolnoma pozabi, da je prišel k ”neprijaznemu” zdravniku, ki mu bo pregledal zobe z lučko in drugimi inštrumenti. Tako pregled, puljenje ali vrtanje zob postane zabavno in prijetno. Zobna asistentka Maja pa nam je ob odhodu otroku na roko natisnila žig pravljičnega junaka in prav ta je zelo razveselil naše otroke.
Ta nepozabna vesoljska dogodivščina bo otrokom dolgo ostala v spominu. Otroci so med ogledom zelo uživali, saj so bili polni vtisov, novih spoznanj in doživetij. Med potjo smo se še ustavili v lekarni, kjer smo spoznali delo, kjer so nam prijazne lekarnarke predstavile lekarno, svoje delo ter se z otroki pogovorile, kako poskrbeti za svoje zdravje.
Pot nas je vodila naprej v knjižico, kjer nas je čakala pravljična urica s pravljičarko g. Vesno Radovanovič. Zgodbica o petelinu je otroke zelo navdušila, motivirala. Poseben čar je pravljici dala ročna lutka-petelin, ki je bil kot rekvizit in pripomoček. Otroci so se tako povsem vživeli in prepustiti domišljiji. Tudi igra ni manjkala. Po končanem pripovedovanju so imeli na razpolago igralnico, kjer so se tudi nekaj časa igrali z različnimi igračami.
Izkušnje iz preteklih let so pokazale, da se po dobri hoji najbolj prileže pizza. V pizzeriji Kratochwill smo si naročili cedevito in veliko družinsko pizzo. Iz krušne peči je zadišalo. Slastna, dobro obložena pizza je teknile prav vsem.

Naši razigrani otroci bi s svojo neizmerno energijo še vztrajali, vendar zaradi hitenja urinih kazalcev smo se morali počasi odpraviti proti domu.
Naše druženje je bilo prijetno in sproščeno. Veseli smo, da smo celotno druženje zaključili brez težav. Utrujeni in zadovoljni, z lepimi spomini smo se vrnili nazaj v vrtec, kjer so nas čakali starši. Kako je naš dan potekal, pa si lahko pogledate v utrinkih.

Zapisala in fotografirala

Suzana Kramberger, vzgojiteljica

 

 

DOMONKOSFAI ÓVODA ÉLMÉNYEK

Murska Sobota-ban jártunk

A már előre megtervezett program szerint a Pártosfalvi K.Á.I. keretében működő két óvoda óvodásai és az óvónők február 1o-kén Murska Sobota-ba utaztunk. Ami meglepetésnek számított, az az volt, hogy tűzoltó autóval utaztunk. Utazásunk célpontja a fogorvosi rendelő és a Tanulmányi Könyvtár látogatása volt.

Elsőként a fogorvosi rendelőbe mentünk, ahol Maja fogorvosi asszisztensnő fogadott bennünket és megismertette velünk a rendelőbe járás fontosságait, valamint a szükséges kellékeket. Néhányan egy kicsit bizalmatlanul hallgatták, de elmondta, hogy neki különleges módszere van a fogak vizsgálására: a rendelő egy űrállomás, a fogorvosi szék egy rakéta, amely föl és alá mozog. Fekvő helyzetből pedig a csillagok fénye látszik. Ezek után minden gyerek bátran beült a „rakétába” és háromig számolva már kinyílt a nagy ÁÁÁ. Útravalóként mindenki kapott a kezére egy pecsétet. Ez a „rakétás” élmény bizonyára mindenkivel feledteti majd a fogorvostól való félelmet.

Utunkat a gyógyszertár felé folytattuk, ahol betekintést kaptunk a gyógyszerek készítéséről és fogyasztásuk fontosságáról.

Ezek után a könyvtár felé vezetett utunk, ahol Radovanovič Vesna mesemondó várt bennünket. A kakasról mesélt. A kakas-bábú pedig még jobban felkeltette a kicsik érdeklődését és kíváncsi szemekkel nézték, hallgatták a mesét. Természetesen a játék sem maradhatott ki a napi programból. A mese befejeztével az olvasóterem „játszótérré” vált és a gyerekek vidáman játszadoztak az ott levő játékokkal.

Teli élménnyel és sok új ismerettel hagytuk el a könyvtárat. Tapasztalatból tudjuk, hogy a sok járás után jól esik a pizza. A Kratochwill pizzéria felé vettük utunkat. Nagy családi pizzát rendeltünk és hozzá italt. Jóízűen falatoztuk a kemencében sült pizzát.
A pajkos társaság, fáradságot nem ismerve, még maradt volna, de az óra mutatói arra figyelmeztettek, hogy itt az ideje az indulásnak.

Társalgásunk felszabadult és kellemes volt. Elégedettek voltunk a tartalmas napi programmal, és hogy zökkenőmentesen telt a napunk. Fáradtan, de teli élménnyel tértünk vissza az óvodába, ahol már a szülők vártak bennünket.

A napi események fotóit a galériában tekinthetik meg.

 

Majda Pocak, óvónő